Çiftler genellikle, ilişkilerinde yaşadıkları sorunları çözmek için çok çaba sarfederler. Çatışma ya da duygusal sorunları önce kendi içlerinde çözümlemeye çalışan çift, baş etme yollarının yetersiz kaldığını gördükçe yakın çevresinden yardım almaya çalışabilir. Aile yakınlarının arkadaş vb kişiler benzer sorunlar konusunda deneyimleri ile çiftlere daha etkili çözüm yolları sunabilmektedir. Bazen ise yakın çevre desteğinin sorunları daha çok bireylere odaklanarak çözmeye çalışması nedeniyle çiftler yargılanma, suçlanma, çaresizlik, umutsuzluk gibi duygular yaşayabilmekte, bu durum profesyonel destek almalarını geciktirebilmektedir. Çift terapisine gelen bir çok çift, nihai bir çözüm arayışı ile çift terapisinden destek almaya yönelebilmektedirler.
Çift terapisi, bir çifte yaşadıkları sorunları tanımlama ve çözüm yolları konusunda teknik bir destek sunabilir. Terapide, ilişkiyi birlikte yaşayan iki bireyin dinamiklerinden daha çok ‘ilişkinin’ dinamiklerine odaklanılır.. İlişkinin dinamiklerinin öğrenmeye çalışan terapist, çiftin biricik olan ‘ilişki’sini tanımaya başlar. Çiftin ilişkide yaşadıkları sorunları birlikte ve ortak bir dille tanımlamalarına ve somutlaştırmalarına yardımcı olan terapist, aynı zamanda devam eden sorunları ve ilişkiyi olumsuz etkileyen endişe kaynaklarını çözümlemede çiftin birbiriyle nasıl en iyi biçimde bağlantı kurabileceklerini de gösterir.
Çiftlerin en sık yaşadığı sorunların başında iletişim sorunları, uyum sorunları, güven eksikliği, bağlanma korkusu, cinsel sorunlar ve yakınlaşma sorunları gelmektedir. İlişkide yaşanan sarsıcı yaşam deneyimlerinin (aldatma/aldatılma) bir sonucu olarak da yaşanabilecek bu sorunlarla çift terapisine gelen çifte, ‘iyileşme’, ilişkinin tekrar inşası, ve ilişkinin tekrar yapılanma sürecinde ihtiyaçların belirlenmesi konusunda oldukça önemli bir terapi desteği sağlanabilmektedir.
Etkileşim dinamiklerinin ve hiyerarşinin rol aldığı çeşitli ilişki alanlarında sorun yaşayan tüm bireyler ilişki terapisinden yararlanabilir:
- Arkadaşlık ilişkileri
- Birlikte yaşayan bireyler
- Evli çiftler
- Nişanlı çiftler
- Gay/Lezbiyen çiftler
- Aile ilişkilerinde sorun yaşayan bireyler (ebeveyn-çocuk, yönetici-çalışan, kardeş-kardeş)